Πως θα αλλάξουν οι αναβαθμίσεις του Android από τη Nougat και μετά

Android

Η τελευταία έκδοση του Android Nougat είναι διαθέσιμη εδώ και μερικές εβδομάδες, τουλάχιστον για μερικές Nexus συσκευές. Επίσης, η συγκεκριμένη έκδοση έρχεται μαζί με το πρόσφατα παρουσιασμένο LG V20. Καθώς η αναβάθμιση φτάνει σε περισσότερες συσκευές, οι χρήστες έχουν να μάθουν και να γνωρίσουν νέα χαρακτηριστικά, όπως το αναβαθμισμένο Doze mode, multi-window υποστήριξη και πολλά περισσότερα. Αυτές όμως είναι οι επιφανειακές αλλαγές. Υπάρχουν και μεγαλύτερες από αυτές, οι οποίες δε φαίνονται στη χρήση.

Το Android 7.0 Nougat αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στον τρόπο που η εταιρεία χειρίζεται τις αναβαθμίσεις. Προχωρώντας, η Google θα υιοθετήσει ένα νέο πρόγραμμα, με ονομασία «regular maintenance schedule» για μελλοντικές αναβαθμίσεις, που αναμένεται να διορθώσει κάποιες από τις παθογένειες του Android.

Η Google ανέφερε σε μια ανακοίνωση στο Android Developers Blog ότι οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα έρχονται κάθε τρίμηνο. Η δουλειά έχει ξεκινήσει ήδη για την ερχόμενη αναβάθμιση της Nougat, η οποία θα έρθει μέσα στο φθινόπωρο. Δεδομένου ότι θα δούμε νέες συσκευές από τη Google μέσα στον Οκτώβριο (με ονομασία Pixel πλέον και όχι Nexus), είναι πολύ πιθανόν να δούμε μαζί και τη νέα έκδοση του Nougat.

Τα θετικά είναι ότι οι χρήστες του λειτουργικού της Google θα έχουν ένα πιο αξιόπιστο πρόγραμμα φρέσκων αναβαθμίσεων, οι κατασκευαστές hardware θα γνωρίζουν τι έρχεται και οι developers θα έχουν πρόσβαση ακόμα πιο σύντομα στις νέες εκδόσεις.

Πολλές υποσχέσεις, όπως και πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνυπάρξουν και να λειτουργήσουν αρμονικά. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το τι θα σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στους OEMs και στους χρήστες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε παρακάτω.

Στα παρασκήνια

Android

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με κάτι από τα παρασκήνια. Σύμφωνα με ομιλητή της Google, η εκδόσεις συντήρισης θα σχεδιάζονται για να σταθεροποιούν τις μελλοντικές αναβαθμίσεις. Τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι κατασκευαστές hardware θα μπορούν να δοκιμάσουν τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού, συμμετέχοντας απλά στο Android Beta Program.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε μια συμβατή συσκευή (Nexus 6P, 5X, 6, 9, Player, Pixel C), θα είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνουν τις εκδόσεις συντήρισης. Απλά έχετε το smartphone, το tablet ή το TV player σας εγγεγραμμένο στο beta program και οι over-the-air αναβαθμίσεις θα σας έρχονται άμεσα όταν είναι έτοιμες.

Ένα άλλο target group είναι φυσικά, οι developers. Μια από τις προκλήσεις του Android development είναι να έχεις έτοιμες τις εφαρμογές σου για τις εκατομμύρια διαφορετικές συσκευές που κυκλοφορούν εκεί έξω και «τρέχουν» Android. Η δυνατότητα σωστής πρόβλεψης και άμεσης πρόσβασης είναι σημεία κλειδιά για σωστό αποτέλεσμα.

Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη κίνηση ενισχύει και τις μηνιαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας που ξεκίνησε η Google μετά το Stagefright. Φυσικά, το να παίρνει κάποιος αυτές τις αναβαθμίσεις είναι σημαντικό. Μερικοί κατασκευαστές είναι καλύτεροι από κάποιους άλλους στο να έχουν έτοιμες και διαθέσιμες τις αναβαθμίσεις για το κοινό.

Τι σημαίνουν αυτά για εμας

Android

Έτσι, η Google δημιουργεί προγραμματισμένες αναβαθμίσεις και προγραμματισμένα update previews. Αλλά αυτά τι σημαίνουν για εμάς; Αρχικά, για όσους χρησιμοποιούν Nexus συσκευές, θα είστε οι πρώτοι που θα δέχονται γρήγορες και έμπιστες αναβαθμίσεις. Η Google υποστηρίζει ότι θα κρατήσει ζωντανό το Android Preview πρόγραμμα, ώστε να μπορείτε να δείτε τι ετοιμάζει η Google ενώ βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εξέλιξης.

Με τις Pixel συσκευές να έρχονται τον Οκτώβριο, πιθανότατα θα δούμε μαζί και το Android 7.1, όπως προείπαμε, το οποίο θα φέρει νέα χαρακτηριστικά που δεν είδαμε στην έκδοση 7.0. Εμείς, θα θέλαμε να δούμε ακόμα καλύτερη λειτουργεία του Google Assistant, όπως και άλλα tweaks που θα κάνουν τις Pixel συσκευές να διαφέρουν σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Πέρα από αυτά τα πιο εμφανή θετικά, θα θέλαμε η συγκεκριμένη κίνηση της Google να επηρρεάσει τους OEMs και να αναβαθμίζουν ταχύτερα και πιο συχνά τις συσκευές τους, μειώνοντας τον κατακερματισμό του Android.

 

 

Και μιας και μιλήσαμε για κατακερματισμό…

 

Δώστε ένα τέλος στον κατακερματισμό. Η ελπίδα που έχουμε όλοι οι Android fans. Και υπάρχει λόγος τόσο για ελπίδα όσο και για προσοχή.

Ελπίδα διότι μικρότερες, πιο προβλέψιμες και δοκιμασένες αναβαθμίσεις συντήρισης θα βοηθούσαν τους OEMs να τις δίνουν πιο γρήγορα στις συσκευές μας, κάτι που συμβαίνει με τις μηνιαίες αναβαθμίσεις ασφαλείας. Αυτό γιατί αντί οι μελλοντικές αναβαθμίσεις να είναι κλεισμένες στα κτήρια της Google, πλέον θα είναι διαθέσιμες για κατέβασμα και δοκιμή. Αυτό μπορεί να δώσει στη Google feedback και στους κατασκευαστές την ευκαιρία να ετοιμάσουν γρηγορότερα το software.

Υπάρχουν επίσης φήμες ότι η Google και οι κατασκευαστές κάνουν βήματα ώστε να διαχωριστεί το σύστημα από τις προσθήκες που κάνουν οι δεύτεροι από πάνω του. Αν αυτό αληθεύει, μαζί με τη πρόσβαση στις preview εκδόσεις, οι OEMs ίσως μπορούν να δίνουν ταχύτερα τις αναβαθμίσεις. Από την άλλη, είναι ακόμη άγνωστο τι διαφορά μπορεί να έχει αυτό, όταν την τελευταία λέξη τη λένε σε πολλές περιπτώσεις οι πάροχη κινητής τηλεφωνίας.

Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Μερικοί πάροχοι είναι καλύτεροι από άλλους, αλλά το να περνάει μια μεγάλη αναβάθμιση από χέρια σε χέρια και από εταιρεία σε εταιρεία, απαιτεί χρόνο. Αν οι αναβαθμίσεις είναι μικρότερες, πιο προβλέψιμες και πιο σταθερές, ίσως οι πάροχοι δεν έχουν απαίτηση να εμπλέκονται τόσο. Εντωμεταξύ όμως, όλες οι σημαντικές εφαρμογές και υπηρεσίες της Google αναβαθμίζονται από το Play Store. Και Google κάνει ότι είναι δυνατόν για να δώσει στους χρήστες μια εμπειρία αναβάθμισης, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν για μεγαλύτερες αναβαθμίσεις συστήματος.

Μετρώντας… Pixels

Αν τα νέα μοντέλα φέρουν μια σειρά από φρέσκα χαρακτηριστικά, τότε θα υπάρχει άλλος ένας λόγος να τα επιλέξει κάποιος. Όπως προείπαμε, είναι μια ασφαλής πρόβλεψη ότι η Google θα δώσει νέα χαρακτηριστικά στο Android και πιθανότατα την πρώτη τρίμηνη αναβάθμιση μαζί με την παρουσίαση των Pixel phones.

Η  Google Assistant που πρέπει συνεχώς να ακούει, μια βαθύτερη σύνδεση με το Google Home (που επίσης μπορεί να αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο), ένα λειτουργικό Daydream VR headset και άλλα καλούδια ίσως εμφανιστούν. Ενώ πολλά από αυτά θα φτάσουν και σε άλλες Android συσκευές, αναμένετε τα καλύτερα και τα πιο πρόσφατα να φτάσουν πρώτα στις συσκευές της Google. Και χωρίς τη συνεχή καθυστέρηση από ΟEMs και παρόχους.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν θέλετε άμεσα τις καλύτερες αναβαθμίσεις του Android, τότε μάλλον θα πρέπει να κινηθείτε για την αγορά κάποιας Nexus ή Pixel συσκευής, κάτι που ίσχυε πάντα. Όμως τώρα, με την αλλαγή που έρχεται και τη συχνότητα των αναβαθμίσεων, ίσως δούμε γρήγορες αναβαθμίσεις και από τις συσκευές των OEMs.

 

Ευχαριστουμε το techingreek.gr για την αδεια αναδημοσιευσης του αρθρου
Πηγη: http://techingreek.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *